ВИРОБНИК ПЕРШОГО В УКРАЇНІ ВЕГАНСЬКОГО МОРОЗИВА «УМКА»: НЕ БІЙТЕСЬ ПРОБУВАТИ НОВЕ

Открыть статью на русском языке

ИМБИРЬ SHOP запускає спецпроект про українських виробників вегетаріанських і веганських продуктів, щоб спробувати відповісти на питання: Хто вони? Які вони? Навіщо і чому вони роблять це в Україні? І просто сказати: Вони є.

УМКА – один з найвідоміших в Києві виробників домашнього морозива і володар заповітної фрази «Перше в Україні веганське морозиво» розповідає про ідею, любов до веганів і секрети холодних десертів, які улюблені з дитинства.

Як все почалось

Ідея створення бренду «Умка» – виробника улюбленого домашнього морозива веганів і не тільки, прийшла в голову В'ячеславу Шестаковському – засновнику і «головному Умці», як називають його любителі морозива. В'ячеслав працював в компанії, яка займалася продажем мотоциклів, але саме тоді він усвідомив, що в сезонному бізнесі щось є і це щось саме його.

– Спочатку морозиво просто почав продавати мій друг Андрій – це була звичайна точка продажу. Він робив це непрофесійно, – згадує передісторію «Умки» В'ячеслав, – Я ж запропонував вийти на інший рівень: вся справжня історія Умки почалася з того, що купили трейлер розміром 2 на 3 метри, знайшли хорошого постачальника і вирішили їздити по різноманітним фестивалям, івентам і продавати морозиво, ще тоді не власного приготування, а чужого. Виявилося, що людям це припало до душі.

Про ринок і його гравців

– Тоді й зараз український ринок можна розділити на великі промислові заводи по виробництву морозива і крафтове виробництво (невеликі незалежні компанії, які дотримуються індивідуальних, непромислових рецептів, – прим. Имбирь Shop). У ті часи, коли ми починали свою справу, крафт в основному робився з готових сумішей, а гравців ринку було дуже мало. Виробники часто стежили тільки за ціною і зовнішнім виглядом, а ось за якістю не дуже, тому дозволяли собі додавати барвники та ароматизатори.

«Умка» ж вирішила робити все по-іншому – домашнє морозиво, тільки з натуральних продуктів, свіжих фруктів і ягід. Сьогодні – це холодні десерти, де немає ніяких хімічних добавок, консервантів або підсилювачів смаку. Тільки природні інгредієнти. Тому воно ідеально підходить навіть для маленьких дітей.

 

Про веганські позиції і секрети рецептури

Звичайно «Умка» любить веганів. На підтвердження своєї любові створи – це Веган-Шоколад і Веган-Ваніль, а ще лінійку ягідно-фруктово-овочевих сорбетів – як альтернативу традиційному молочному. Якщо наше традиційне шоколадне морозиво – це какао і пастеризоване молоко, то веганське готуємо з какао і альтернативного соєвого молока.

– Склад не тримаємо в секреті, щоб покупці розуміли, що вони їдять і з чого це створюється.

Ось, наприклад, як ми робимо полуничний сорбет: беремо свіжі ягоди, додаємо цукор, щоб отримати масу, яка буде схожа на варення. Додаємо трохи води і натуральний стабілізатор (пектин для морозива або гуарову камедь для сорбетів). А потім завантажуємо все в спеціальну машину, яка чимось схожа на бетономішалку, і вже вона все ретельно перемішує і заморожує.

Цікаво, що за державним стандартом морозиво може зберігатися близько півроку, але насправді все залежить від смаків і продуктів у складі. І середній термін зберігання – від коротких двох тижнів до цілого року. Усі складові, які ми використовуємо для приготування домашнього морозива – українського та італійського походження. Намагаємося українського брати максимум, але якщо чогось не знаходимо або якість нас не особливо влаштовує, то шукаємо аналоги в Італії.

Про плани на майбутнє

– Влітку в нас сезон. Ми працюємо без вихідних і перепочинку. Зараз період, щоб відпочити, набратися сил і натхненно почати новий сезон. Натхнення і мотивація – це подорожі та нові смаки. Ми дуже багато пробуємо різного і часто намагаємося інтерпретувати, адаптувати і щось взяти для себе.

Ми продаємо близько двох тонн морозива в сезонний місяць. Сьогодні у нас є кілька точок продажу в Києві та кафе, часто беремо участь у фестивалях, іноді навіть супроводжуємо весілля. Плануємо далі захоплювати Київ і відкриватись в інших містах – розширюватися по Україні.

Наша порада виробникам:

Експериментуйте! Перед запуском своєї справи пробуйте орендувати виробництво у чужих виробників. Це дасть можливість протестувати ваш продукт, визначити і зрозуміти, а чи подобається він аудиторії. І після цього інвестуйте у своє.

Наша порада споживачам:

Завжди цікавтеся тим, що ви їсте. Не бійтеся пробувати нове, намагайтеся вибирати саме те, чого до цього ніколи не пробували.

Умка в Имбирь Shop тут!



КОММЕНТАРИИ